TBT – Tributyltenn

TBT är en organisk förening som är skadlig både för miljön och för människors hälsa. Föreningen är nu mera förbjuden men mätningar visar att höga halter av TBT fortfarande kan hittas i småbåtshamnar, något som tyder på att det fortfarande påverkar naturen. Läs vidare för att lära dig mer om TBT.

Vad är TBT – Tributyltenn?

TBT eller Tributyltenn som det egentligen heter är en organisk förening som tidigare har använts i bottenfärg på båtar. Den organiska föreningen togs ursprungligen fram för att bekämpa parasitsjukdomen snäckfeber.

Detta genom att utrota den vattenlevande snäckan som är mellanvärd för parasitmasken Schistosama. Man upptäckte sedan att det tog död även på andra vattenlevande organismer, vilket ledde till att det började användas till bottenfärg på båtar för att skydda båten.

Är TBT – Tributyltenn skadligt?

TBT är extremt skadligt både för miljön och för människors hälsa och därför är det också förbjudet sedan cirka 30 år tillbaka på fritidsbåtar och sedan 2000-talet på handelsfartyg. Den organiska föreningen är skadlig för många vattenlevande organismer, men speciellt för snäckor och musslor.

Men det är också skadlig för människors hälsa om vi äter exempelvis musslor som finns i vatten med höga halter av TBT. Det har visat sig ge störningar på kroppens immunförsvar och hormonsystem.

Föreningen är giftig redan i mycket små mängden och Naturvårdsverket har satt en säkerhetsgräns på 1 ng/liter havsvatten.

Användning av TBT och bottenfärg idag

Idag tas det fram nya och moderna alternativ till bottenfärger som inte ska vara skadliga för naturen. Det är kemikalieinspektionen som beslutar om vilka bottenfärger som får säljas. Idag använder allt fler och fler andra lösningar så som båttvätt och skrovdukar istället för bottenfärg.

Vilka bottenfärger som idag får användas skiljer sig mellan ost- och västkusten eftersom salthalten i vattnet är olika och saltvatten ger mer påväxt på båtar.

Vill du vara med och bidra till att ta fram miljövänliga alternativ till bottenfärger kan ett jobb inom kemi och som utvecklare vara något för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha loading...