10 jobb inom kemi

Ämnet kemi är mycket brett och det finns flera olika grenar inom kemin, det innebär också att vad du kan jobba med som kemist är väldigt varierande. Ta gärna en titta på en hemsida för personer som letar jobb Här kommer tio olika jobb inom kemi som du kan jobba med.

1.    Läkemedelskemist

Som läkemedelskemist har du en karriär inom läkemedelsindustrin, och du kommer att arbeta mycket med organiska synteser. Du tar läkemedelsindustrin framåt, något som är livsviktigt för oss människor och kan vara vägen till att bota sjukdomar som idag är obotliga.

Din arbetsplats kommer troligen att vara på en forsknings- eller utvecklingsavdelning hos ett privat företag. Kanske blir du nästa nobelpristagare i kemi?

2.    Miljöansvarig

Om du brinner för miljön och vill kämpa mot ett bättre klimat bör du välja miljökemi som gren. Som miljöansvarig är du ansvarig för miljö- och hållbarhetsfrågor och arbetar troligtvis förebyggande mot att skadliga kemikalier når människor och miljön.

Du kommer säkert att komma i kontakt med PRIO, ett verktyg för substitution där du kan hitta information om skadliga ämnen och vad de kan bytas ut mot istället.

3.    Forensiker

En forensiker arbetar med att analysera och dokumentera bevis från en brottsplats. Ett perfekt yrke för dig som älskar kemi men också älskar kriminalserier på TV. Som forensiker kan du specialisera dig inom vissa grenar eller arbeta mer generellt.

Vid nationellt forensiskt centrum hos polisen finns en enhet som heter just kemi och teknik. Där jämför man olika saker, så som fingeravtryck och däckspår.

4.    Forskare

Om du är en av alla dem som inte kan få nog av universitetet behöver du inte ge dig av därifrån, varför inte fortsätta som forskare inom kemi? Forskare behövs inom alla grenar av kemin, och du kan på så vis vara med och utveckla framtiden.

Som forskare kan du arbeta både på ett universitet och på ett privat företag.

5.    Laboratorieingenjör

En laboratorieingenjör analyserar och kontrollerar vad som finns i olika råvaror och kemiska produkter. Produkterna som kontrolleras kan vara allt från läkemedel till målarfärg och matvaror. Du kan också vara med att ta fram nya produkter.

6.    Applikationskemist

Som applikationskemisk arbetar man vanligtvis på laboratorium med teknisk utrustning för analys och process. En vanlig arbetsuppgift är att ta fram teknisk data och sammanställning på olika kemiska produkter som sedan levereras till olika kunder eller beslutsfattare.

7.    Patentombud inom kemi

Som patentombud inom kemi har du kunskaper om kemi men också om olika lagar och regler som finns när någon vill söka patent på något. Ofta behöver du ha specialistkunskaper inom en viss gren av kemi för att ha tillräckligt detaljerade kunskaper.

Som patentombud har du koll på hur en patentansökan ska formuleras och hjälper någon som vill söka patent på något som rör kemin.

8.    Produktutvecklare

Som utbildad kemist kan du bli anställd som produktutvecklare. Du kan exempelvis arbeta inom livsmedelsindustrin eller läkemedelsindustrin. Det gäller då att du har koll på vilka kemiska föreningar som är farliga och vilka som är ofarliga och hur de fungerar och reagerar med varandra.

9.    Analytisk kemist

Som analytisk kemisk arbetar du med att analysera prover. Det kan röra sig om provtagning i exempelvis mark och vattendrag, livsmedel eller provtagning på människor. Exempelvis under coronapandemin har analytiska kemister arbetar hårt med att analysera prover, och det har ofta krävt snabba provsvar.

Det innebär att som analytisk kemist kan du behöva vara beredd på att arbeta även på obekväma arbetstider, så som kväll och helger. Speciellt om du arbetar på laboratoriet på ett sjukhus där provsvar kan behövas bli tillgängliga dygnet runt.

10. Sjukhuskemist

Som sjukhuskemist är du med och utvecklar och kvalitetssäkrar analysmetoderna inom vårdens laboratorium. Kan vara ett steg att ta efter att man har arbetat i laboratorium och nu vill gå vidare i sin yrkeskarriär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha loading...